Assalamualaikum,

Assalamualaikum,
Salam Jumaat Semua 😉

BUMI BERPUTAR SEMAKIN PERLAHAN. PERLUKAH KITA RISAU??
.
admin nak share artikel dari The Star Online baru-baru ni mengenai kajian yang menunjukkan yang Bumi kita bergerak semakin perlahan. slower.
.
HOW? WHY?
.
kalau kita ingat balik dalam subjek sejarah masa sekolah dulu, kita belajar tamadun-tamadun yang ada sebelum ni. ketika itu, manusia dah mula peka dengan pergerakan bumi, kedudukan matahari di langit.. semua itu telah di record kan 2700 TAHUN LALU. memang ilmu astronomi dah hebat pada ketika itu
.
ahli-ahli sains British telah mengumpul beratus-ratus rekod astronomi yang dibuat pada tamadun-tamadun sebelum ni dari seluruh dunia.
.
Kajian mendapati, peredaran bumi semakin lambat, contohnya pada tamadun dulu, matahari tegak atas kepala kita pada 7 pagi. tapi zaman sekarang pukul 12 baru la matahari tegak kan? So semakin lama semakin lambat. Kenapa?
.
ahli-ahli sains British mendapati yang Bumi kita ni bergerak semakin slow. MAKIN LAMA, MAKIN PERLAHAN. BUT WHY? kenapa Bumi ni sesuka hati je boleh adjust speed dia? malas ehhh?
.
Bumi tak adjust, tapi KITA manusia yang buat Bumi bergerak semakin perlahan.
.
antara faktor yang menyumbang ialah gempa bumi dan letusan gunung berapi. macam mana gempa bumi boleh terjadi? Korang tahu tak dalam perut bumi ada banyak batu-batu yang menyokong stuktur bumi, besorrr dia korang jangan tanya, sebesar negeri Pahang pon ada. Bila manusia ambil isi perut dari dalam bumi, buat pulak macam-macam binaan kat atas muka bumi ,so akan beri tekanan pada batu-batu tu, ia akan crack dan inilah yang menyebabkan terjadinya gempa bumi. Batu yang crack tu sikit jek, tapi dahsyatnya dia boleh hancurkan satu daerah. Bayangkan..
.
faktor lain pulak perubahan dalam jumlah ais kutub yang menjejaskan bentuk Bumi. bila isi padu air semakin meningkat disebabkan Global Warming, ia akan memberi kesan kepada bentuk muka bumi dan isi padu bumi berubah. setiap pergerakan batuan lebur di pusat Bumi turut memberi kesan kepada kelajuan putaran,
.
selain tu, kita sedar tak yang pusingan jam sekarang turut memberi kesan kepada pusingan bumi sekarang.seperti yang kita tahu, Bumi bergerak dari kanan ke kiri. cuba kita bayangkan berapa banyak jam yang ada sekarang. berbillion-billion orang memakai jam yang memberi impak negatif iaitu MELAWAN ARAH PUTARAN BUMI yang sepatutnya. Ape akan jadi? Ibarat macam kipas bila kita beri tekanan untuk melawan putarannya,mestilah pusingan tu jadi slow dari yang sepatutnya. Betul tak?
.
Hakikatnya pusingan Bumi semakin perlahan sekarang dan tak mustahil 1 hari nanti Bumi akan berhenti berputar! Fitrah alam juga akan musnah. uols rasa apa yang akan jadi????
.
Firman Allah dalam Surah asy-Syuuraa ayat 30 yang tafsirnya : ''Dan apa jua musibah yang menimpa kamu maka ia adalah disebabkan apa yang dilakukan oleh TANGAN-TANGAN KAMU dan Allah mengampunkan sebahagian besar daripada dosa kamu.''
.
untuk renungan bersama, mungkin ini petanda kepada tibanya Kiamat? Allahu Alam. Perlukah kita TAKUT pada perubahan ini? Jangan hanya takut, kita juga harus bersiap sedia dan sentiasa berhijrah ke jalan yang diredhai Allah.
Semoga memberi manfaat di hari Jumaat yang mulia ini.

Sumber : http://www.star2.com/living/science-technology/2017/01/04/the-planet-earth-is-spinning-slower-now/

© Hijra Timepiece Sdn Bhd. powered by instaweb.my